jaanveistokuva

TAIDE

20.4.2021

Urkin Piilopirtti on valittu Museokorttikohteeksi ja Museoliiton jäseneksi.

Museokorttikohteita on Pirkanmaalla Tampereen lisäksi melko harvassa; Kangasalla, Valkeakoskella, Sastamalassa, Mäntässä, Urjalan Nuutajärvellä ja nyt myös Ylöjärvellä.

Tampereen Taidemuseon delegaatio antoi virallisen lausunnon paikan taidekokoelmasta jo v. 2016 ja lausunto oli varsin positiivinen. Näin Museoliiton jäseneksi pääsy helpottui.

Urkin Piilopirtti eroaa olennaisesti perinteisistä taidemuseoista. Taide on pääosin tilaustöitä ja varta vasten paikkaan suunniteltua. Taidetoiminta on osana liiketoimintaa: taidehotelli, kokous- ja ravintolatoiminta, taidesauna, ohjelmapalvelut ym. taidenäyttelytoiminnan lisäksi. Teokset ovat 2000-luvun taidetta ja designia sekä ”tulevaisuustaidetta”.

Urkin Piilopirtille on tehty tilaustaidetta jo 14 vuotena ja taidetta on esitelty yleisölle vuosittain. Teoksia on yli 200 ja tämän vuoden näyttelyyn ”Taiteen ja sisustuksen vuoropuhelu” valmistuu 21 tilausteosta aikaisempien lisäksi.

Näyttelyn kuraattorina, kuten edellisinä 12 vuotenakin, toimii Suomen ensimmäinen kuvanveiston professori Radoslaw Gryta.  Grytan näkemyksen mukaan henkilö, joka on valmistunut yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta taiteen alalta, on saanut ajokortin taiteilijaksi, mikä antaa kuvan paikan taiteen laatukriteeristä. Lisäksi Gryta hyväksyy töiden tekijäksi alan opiskelijat, mikäli he tekevät teoksen hänen valvonnassaan.

Muita kuraattoreita ovat olleet Suomen Lasimuseon johtaja (v. 2016 asti) FT Heikki Matiskainen (lasinäyttely) ja kahden ensimmäisen vuoden aikana Lahden museotoimenjohtaja FM Timo Simanainen.

Lisätietoja: yrittäjä/toimitusjohtaja Jyrki Sasi, p. 040 7709 275.

TAIDE

Taide on tärkeä osa Urkin Piilopirtin tarjoilemaa elämystä. Sen muodostavat useat elementit, kuten kohteeseen suunnitellut ja muut uniikit taideteokset, vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, erilaiset taidekierrokset sekä useat taidetapahtumat.

Urkin Piilopirttiä on taiteellistettu yli 10 vuotta. Alkuvaiheessa kuraattorina toimi Lahden ja Päijät-Hämeen museon museotoimenjohtaja Timo Simanainen, lasitaiteen osalta Suomen Lasimuseo ja vuodesta 2001-2002 Radoslaw Gryta, joka on toiminut mm. 12 vuotta kuvanveiston professorina Kuvataideakatemiassa eli nykyisessä Taideyliopistossa (Aalto-yliopisto). Kun Suomi liittyi EU:hun, Martti Ahtisaari vei Grytan työn “Takki” (koko 3 x 3 x 3 m) Brysseliin Suomen valtiolahjana.

Lisäksi Urkin Piilopirtti on saanut asiantuntija-apua Teollisuustaiteen liitto Ornamolta, Suomen Kuvataidejärjestöjen Keskusliitolta sekä Ympäristötaiteen Säätiöltä. Tampereen Taidemuseo Pirkanmaan aluetaidemuseona on antanut tehtäviinsä kuuluvan lausunnon Piilopirtin taiteesta ja kehittämistyötä tehdään sen viitoittamana. Lausunnon antajina ovat Tampereen Taidemuseon johtaja Taina Myllyharju, Pirkanmaan aluetaidemuseon amanuenssi Marja-Liisa Linder sekä Tampereen taidekokoelmayksikön amanuenssi Aki Silvennoinen.

Yhdeksän ensimmäistä vuotta edettiin pääosin taidemateriaaleittain ja vuodesta 2017 alkaen aihepiireittäin. Viime vuodet näyttelyt ovat olleet  tilaustöinä paikkaan suunniteltuja.

Tutustu tarkemmin Taideteokset >> ja Taidetapahtumat >>